Menu

Paradigmes

14/06/2008

La nova Revista Paradigmes editada pel DIUE de la Generalitat és una magnífica proposta de continguts sobre economia del coneixement. El número zero és d’un nivell important que tant de bo sàpiguen mantenir. El número és en conjunt recomanable, voldria aquí però destacar dues aportacions.

La primera és la de Xavier Ferràs sobre una Definició àmplia sobre innovació: producte, procés, organització i màrqueting. http://www.gencat.cat/diue/doc/doc_48641795_1.pdf

L’article és una altra mostra de que Ferràs és una de les persones que sap explicar millor la innovació. He recomanat moltes vegades el seu llibre «Pasión por innovar» com un exemple de que es poden divulgar conceptes complexos sense vulgaritzar. En aquest nou article Ferràs fa un veritable «update» conceptual sobre innovació, superant vells paradigmes que vinculaven amb exclusivitat innovació a tecnologia. Ferràs parla d’innovació oberta, de sistemes d’innovació i de la nova actualització del Manual d’Oslo.

La segona és l’article Catalunya i la connexió al sistema d’innovació global http://www.gencat.cat/diue/doc/doc_61721448_1.pdf de Josep Piqué (amb Joan Bellavista i M. Carme Adán) sobre la relació entre entorn territorial i economia del coneixement, en una bona síntesi sobre les funcions de la universitat, els parcs científics itecnològics, els clústers empresarials, en les dinàmiques de desenvolupament econòmic associades a coneixement i, en especial, a la connexió global de les iniciatives basades en coneixement.