Menu

Ibarretxe a Stanford

02/02/2008

La tradició de fer de la universitat espais de llibertat és sana, i val en totes direccions. Un espai de llibertat que es vulnera quan no es deixa parlar a algú, quan se l’intimida en la seva comunicació. La histèria de la campanya que ha acompanyat a l’anunci de la conferència d’Ibarretxe a Stanford és desproporcionada. El valor de la paraula en un espai de lliure circulació d’idees és un valor inherent a la universitat que cal respectar. Probablement molts dels que intenten coaccionar la intervenció d’Ibarretxe a Stanford són els mateixos que es queixen amargament quan en alguna universitat espanyola alguns polítics són maltractats per estudiants que no respecten el dret dels altres a l’expressió.

Sovint acostumo a pensar que hi ha profesdsors que s’escuden en la llibertat de càtedra per amagar la seva incapacitat d’aportar valor real a la ciència o la societat, però hi ha moments en els que vull reconèixer que a part de ser un espai de recerca i d’innovació, la universitat és també un espai de valors, que comença donant veu i discutint sobre qualsevol posicionament polítics democràtic. Tanmateix la universitat és més que recerca i innovació, és també l’espai lliure que afavoreix la recerca i la innovació.

És trist que alguns vulguin ara especialitzar-se en exportar sobretot histèria. El que hem d’exportar és més recerca i més innovació.