Menu

La Calsina

26/12/2007

Anar el dia de Sant Esteve a la muntanya de Sant Llorenç, és un gran plaer, hi ha poquíssima gent. Feia fred i la pluja escassa de fa uns dies presentava un espectacle de sequera menys aclaparador. He deixat el cotxe a la Barata, he pujat pel Camí Ral fins a Coll Estret (25 minuts), he baixat fins a la Portella (25 minuts més) i he agafat un camí poc abans d’arribar a la font que baixa primer i puja després cap a la casa de La Calsina. El camí que va de Coll Estret a la Portella té alguns trams completament llaurats pel senglar.

La casa de La Calsina és a la fondalada que queda entre el Paller tot l’any i la Roca Salvatge, una meravella. Uuna casa feta sobre rocam i d’unes dimensions molt notables. Era una masia que només devia poder viure del bestià, al voltant no s’aprecien feixes conreuables. L’estructura de la casa mostra encara uns corrals de dimensions molt notables. Una casa inòspita, que en època de bandolerisme devia haver de prendre moltes precaucions donat que els famosos bandolers tenien els seus amagatalls molt a prop de la casa. La relativa proximitat a l’Obach i al camí ral (20 – 25 minuts de pujada notable) devien també propiciar activitat econòmica i contacte amb el món. Desconec la connexió amb la vessant de Rellinars que imagino devia ser important. Al costat de la casa hi ha un alzinar interessant. Les vistes des de sota del Paller tot l’Any i de la Roca Salvatge empetiteixen a qualsevol.

Des de la Calsina puja una canal que va a buscar el Camí Ral just abans d’arribar al Paller tot l’Any d’allà és fàcil recuperar el camí que passa per sota Castellsapera i retornar cap a La Barata.